Різна доля майже однойменних соборів…

собор Луцьк Рівне Мстислав Кірілл

На освяченому Патріархом УАПЦ Мстиславом місце в сусідньому місті вже давно постав величний Свято-Покровський храм. Споруда, яку відвідував т. зв. «патріарх» рпц кірілл під назвою «Собор всіх святих землі Волинської» в м. Луцьку досі недобудована. Випадковість?

Один з найвищих православних храмів України розташований у м. Рівному. Це Свято-Покровський кафедральний собор ПЦУ, який 55 метрів заввишки і одночасно може вмістити майже три тисячі вірян. В архітектурі собору поєднали релігійні й історичні традиції українців, а будували усією громадою понад десять років.

Як пише «Суспільне. Рівне», освятити наріжний камінь на той час ще у радянське «Ровно» приїжджав першоієрарх УАПЦ в США та діаспорі, Патріарх Київський і всієї України Мстислав. В Україну він повернувся тоді вперше за 49 років служіння за кордоном.

Цікаво, що уродженець м. Полтави та колишній офіцер Армії УНР Степан Скрипник у міжвоєнний період займився активним громадським та політичним життям на Волині. Зокрема, був послом (депутатом) Сейму Другої Речі Посполитої, очолював під час гітлерівської окупації український Допомоговий комітет, редагував славетний журнал «Волинь». Але в 1942 р. в його долі відбувся кардинальний злам: у квітні висвячений у ієреї, в травні за рішенням Собору Української Автокефальної Православної Церкви хіротонізований на єпископа Переяславського Української православної церкви.

Він зазнав переслідувань нацистського режиму, був ув’язнений, потім емігрував у Західну Європу, звідти в США. Помер 1993 р. у Канаді.

За життя неодноразово бував на Волині, пам’ятають його і в м. Луцьку…

Так от, освячення в сусідньому місті Патріархом Мстиславом виявилося справою богоугодною. Кафедральний собор на честь Святої Покрови урочисто закладають 11 листопада 1990 р., його споруджують методом народної будови, і вже наприкінці 90-х років ХХ століття почав діяти нижній храм собору. Його назвали на честь… Всіх Святих землі Волинської. Зрозуміло, храм належав до справді Української церкви, а не російської з «українською» назвою, як його тезка в м. Луцьку!

А 14 жовтня 2001 року у м. Рівне приїздить очільник Української Православної Церкви Київського Патріархату Філарет. Він та інше всечесне духовенство й освятили верхній храм, який названо кафедральним Свято-Покровським. Він під юрисдикцією Православної Церкви України.

А що ж собор Всіх святих Землі Волинської у м. Луцьку? Чому його так і не введуть в експлуатацію в повному обсязі?

22 червня 1994 р. Луцька міськрада своїм рішенням виділила земельну ділянку під будівництво храму для рік тому зареєстрованої церковної громади упц (мп). 1 квітня 1996 р. тодішній архиєписком Волинський і Луцький Ніфонт затвердив завдання на проектування собору, який повинен вміщувати теж до 3 тисяч вірян. Він мав складатися з п’яти куполів з розмірами 35×36 м (у Рівному їх 12). У нижньому (цокольному) поверсі запроектували  нижній храм з басейном для хрещення дорослих.

21 липня 1998 р. заклали та освятили храм під будівництво і розпочали земельні роботи. Поволі храм зростав, у нижньому навіть почалися Богослужіння, але до здачі в експлуатацію ще далеко. Може, тому, що 4 серпня 2009 р. це місце відвідав одіозний російський «патріарх» кірілл, один із найлютіших антиукраїнців та поплічників кремлівського диктатора владіміра путіна?

Так чи інакше, але історії двох великих соборів, які почали будуватися в 90-ті в м. Рівному та м. Луцьку, виявилися зовсім різними. Може, тому, що благословляли їх зовсім різні по своїй суті особи? Духовна і від лукавого?

Сергій ШРАМЧУК.

На фото Анатолія ПОКИДЮКА, автора і порталу «Типове Рівне», «Вікіпедії»: доля у церков різна, це не регульованих пішохідний перехід…; початки будівництва рівненського храму; меморіальна дошка на честь Патріарха Мстислава; Свято-Покровський кафедральний собор ПЦУ у м. Рівному в наш час; луцький храм Всіх святих землі Волинської під час будівництва.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *