У ковельському фізкультурно-оздоровчому комплексі встановлять систему, яка нагріватиме воду за допомогою сонячної енергії 

Проєкт «Тепла вода від сонця для дітей» реалізує громадська організація «Асоціація підтримки та розвитку об’єднань співвласників багатоквартирних будинків та органів самоорганізації населення». 

Про це інформує Ковельська міська рада. 

Ця ініціатива відбувається в межах  конкурсу субгрантів, організованого в межах проєкту «Інтеграція сталого розвитку в Україні відповідно до Європейського зеленого курсу», який реалізують за фінансової допомоги Європейського Союзу. 

Гаряча вода незалежно від відключень електроенергії 

Фізкультурно-оздоровчий комплекс Ковельського міського центру фізичного здоровʼя населення «Спорт для всіх» працює з 1991 року. На його території є ігровий та тренажерний спортивні зали, три футбольні поля зі штучним та натуральним покриттям, майданчики для малих ігор. 

При комплексі працює  академія футбольного центру «Ковель», секція футболу дитячо-юнацької школи імені Стуса, ветеранські футбольні клуби, також тут тренується доросла команда ФЦ «Ковель» та аматорські спортивні команди. 

Фізкультурно-оздоровчий комплекс відвідує понад 500 людей. Також тут кожні вихідні проводять всеукраїнські та обласні змагання дитячих, юнацьких, дорослих та ветеранських футбольних команд. 

Проєкт передбачає облаштування в цьому комплексі геліосистеми для нагріву води, яка працюватиме від сонячної енергії,  з накопичувальною місткістю бака на 200 літрів. Воду в системі нагріватимуть плоскі колектори, які перетворюють сонячну енергію в теплову. 

Система з сонячних колекторів досить проста і надійна у використанні. Наразі це альтернатива газу, електриці чи твердому паливу. 

Завдяки сучасній геліосистемі відвідувачі та працівники комплексу користуватимуться гарячою водою навіть у разі вимушених вимкнень електроенергії. 

Як сонячну енергію перетворити на теплову 

Як розповіла керівниця ГО «Асоціація підтримки та розвитку об’єднань співвласників багатоквартирних будинків та органів самоорганізації населення» Богдана Кравчик, існує два основних типи технологій генерування сонячної енергії – фотоелектрична і термодинамічна. 

Перша – перетворює сонячне світло в електричну енергію через фотоелектричні панелі, які поглинають енергію світла, друга – для перетворення сонячної енергії в теплову за рахунок використання сонячних колекторів (насамперед для гарячого водопостачання і опалення). 

Такі технології можуть допомагати людям живити електричною та тепловою енергією як прості пристрої чи установки в будівлях, так і мережі цілих кварталів. 

За словами Богдани Кравчик, проєкт «Тепла вода від сонця для дітей» спрямований на поступове впровадження в муніципальному секторі Ковельської громади відновлювальних джерел енергії та популяризацію альтернативної енергетики. 

Наразі більшість будівель Ковельської громади, в яких працюють муніципальні заклади, підключені до централізованого енергопостачання. Під час масованих обстрілів об’єктів енергетичної інфраструктури ці установи залишалися на певний час без світла. 

«Встановлення геліосистеми у комплексі збільшить рівень автономності фізкультурно-оздоровчого закладу від стану енергосистеми та дозволить знизити витрати на електроенергію з мережі. Система підігріву від сонця може працювати 25 років, гроші,  витрачені на неї, окупляться майже через два роки», – зазначає Богдана Кравчик. 

Реалізація проєкту дасть можливість відвідувачам та працівникам комплексу користуватися гарячою водою в умовах можливих блекаутів та підвищить рівень  енергетичної незалежності громади. Проєкт реалізують при фінансовій підтримці Європейської комісії та за сприяння громадської організації «ДІКСІ ГРУП», його вартість складає 119 тисяч 321 гривню. 

Економність та екологічність 

Колектори, які перетворюватимуть сонячну енергію в теплову, вироблятимуть на рік 14,23 МВт*. Тож використання сонячної енергії дозволить заощаджувати понад 69 тисяч гривень на рік. При цьому, якщо тарифи на електроенергію зростатимуть, то сума річних заощаджень збільшуватиметься. 

Використання відновлювальних джерел енергії допоможе знизити витрати на електроенергію, дозволить генерувати резервну теплову енергію на час відключення та зберігати її. 

Крім того, перехід на альтернативні джерела енергії зменшить викиди діоксиду вуглецю в атмосферу, поліпшить стан екології. 

«Відновлювані джерела енергії – сонце, вітер вода, на відміну від вугілля чи газу, не вичерпуються. Крім того, при використанні викопних видів палива утворюються шкідливі викиди парникових газів. Тож використання альтернативної енергетики суттєво знизить викиди в атмосферу та сприятиме подоланню кліматичної кризи», – додає керівниця громадської організації. 

Реалізація такого проєкту на місцевому рівні дозволить популяризувати застосування сучасних технологій в енергетиці, організувати безпечне і доступне постачання енергії, сприятиме розвитку енергетичного сектору та поступовому переведенню його на відновлювальні джерела енергії. 

«Ми також пропагуємо дбайливе ставлення до енергоресурсів та хочемо, щоб жителі громади й регіону отримали більше інформації з питань енергоефективності. Після завершення проєкту подібне обладнання можна встановити в інших муніципальних установах громади та області», – наголошує пані Богдана. 

В умовах руйнування інфраструктури, відключень електроенергії, використання відновлювальних джерел енергії – важливий крок до енергетичної незалежності та економічної стабільності. 

Ірина ДІМІТРОВА. 

Фото міськради. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *