В пріоритеті ковельчан – локалізація та ліквідація американського білого метелика

На другому пленарному засіданні депутати Ковеля внесли зміни у бюджет громади та Програму охорони навколишнього природного середовища: виділили необхідні кошти на заходи із збереження зелених насаджень. Про це інформують на сайті Ковельської міської ради.

Як стало відомо з фейсбук сторінки міського голови Ковеля Ігоря Чайки, поширення білого американського метелика в Ковелі стало серйозною проблемою. 

Шкідник завдає суттєвої шкоди деревам у місті. Ковельчани вже звернули увагу на гусінь, яка пошкоджує листя дерев на вулицях Шевченка, Грушевського, Міцкевича і на «гарячу лінію» міського голови регулярно надходять повідомлення про цю проблему. 

«Повідомляли про гусінь і громадяни під час мого особистого прийому. Хочу наголосити: маємо усі долучитися до боротьби зі шкідником», – пише Ігор Чайка.

Карантин у зв’язку з поширенням білого американського метелика на Волині діє вже п’ятий рік, у Ковелі – третій. Площа ураження шкідником в області щороку збільшується. Гусінь небезпечна тим, що повністю з’їдає листя дерев, залишаючи лише жилки. В подальшому це може призвести навіть до загибелі дерева. На ураженій кроні з’являються павутинні гнізда, в яких розвивається гусінь, у гніздах її дуже багато, натомість сам метелик майже непомітний, адже веде нічний спосіб життя. Наприкінці серпня – початку вересня очікується поява другого покоління гусені, яке буде ще чисельнішим, тому боротися зі шкідником необхідно вже зараз.

Згідно з рекомендацією фітосанітарних інспекторів Держпродспоживслужби, уражені гілки з павутинними гніздами необхідно якнайшвидше зрізати (адже шкідник стрімко розмножується) та спалювати. 

«Такі роботи на вулицях міста проводять працівники КП «Добробут», РЖКП №1, підприємства «Верес». Хочу звернути вашу увагу, що відповідальність за знищення гусені на приватних ділянках, прибудинкових територіях несуть їхні власники, в тому числі ОСББ. Для виконання робіт з обрізання дерев можливо укласти договір з комунальними підприємствами. На території підприємств, установ, організацій вживати заходів для боротьби з гусінню білого американського метелика зобов’язане керівництво», – зазначив міський голова.

«Прошу усіх жителів міста і громади бути уважними та оглядати дерева на своїх приватних ділянках, прибудинкових територіях багатоквартирних будинків. Не зволікайте! Якщо помітили на кроні дерев павутинні гнізда — знищуйте! Якщо зауважили шкідника в парку, сквері, на вулицях — повідомляйте на «гарячу лінію» міського голови для вчасного реагування», – закликав Ігор Чайка.

Наш кор.
Фото з відкритих джерел інтернету

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *