Дурова «закрили», «Телеграм» «прикриють»?

Засновника месенджера «Телеграм» Павла Дурова затримали у паризькому аеропорту Ле-Бурже. 39-річного бізнесмена затримали, коли його приватний літак прилетів до столиці Франції з Азербайджану. Разом із Павлом Дуровим були охоронець та жінка, ім’я якої журналісти не називають.

Павла Дурова затримали співробітники Повітряно-транспортної жандармерії на тій підставі, що у Франції бізнесмена було включено до списку розшукуваних осіб. Ордер на затримання видала судова поліція Франції на підставі попереднього розслідування, деталі якого не розкриваються.

За даними телеканалу TF1, у Франції Павлу Дурову можуть висунути звинувачення, пов’язані з тероризмом, наркотиками, шахрайством, відмиванням грошей, продажем краденого та сексуалізованими злочинами проти дітей. Все це через відсутність модерації в «Телеграмі», а також через відмову адміністрації месенджера співпрацювати з владою та застосування різних інструментів «Телеграма»: таких як криптовалюта та одноразовий номер.

Французькі правоохоронці вважають Павла Дурова співучасником злочинів, скоєних за допомогою «Телеграма», у зв’язку з відмовою від модерації контенту, зазначає співрозмовник BFMTV.

Цікаво, що і в росії відкрите полювання на Павла Дурова і саме з цієї ж причини

Наразі його взяли під варту та заарештують.

«На своїй платформі він допустив скоєння незліченних правопорушень і злочинів, не роблячи нічого, щоб це модерувати або співпрацювати [з правоохоронними органами]», – сказав представник французьких правоохоронців.

Павло Дуров постане перед слідчим суддею (посадовець у Франції, який, на відміну від прокурора, збирає докази як на користь сторони звинувачення, так і на користь сторони захисту) вже 25 серпня.

Ордер на арешт Павла Дурова діє лише у Франції, зазначає TF1. Бізнесмен знав, що в країні він «персона нон грата», він мало подорожував Європою та уникав держав, де робота «Телеграма» перебуває під наглядом силовиків.

«Сьогодні він зробив помилку. Ми не знаємо чому», — додало джерело журналістів.

BFMTV називає появу Павла Дурова у Франції «загадкою».

У 2021 році, нагадує портал «Медуза», повідомлялося, що Павло Дуров, який емігрував з Росії у 2014-му, отримав громадянство Франції. Останніми роками підприємець жив у Об’єднаних Арабських Еміратах.

На захист Павла Дурова публічно виступило чимало впливових людей. Зокрема, Ілон Маск.

А що буде далі з «Телеграмом»? «Прикриють», як і його засновника і власника?

Остап КАЛИНА.

На фото порталів «РБК-Україна» і «Главком»: Павло Дуров; одне з останніх фото на свободі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *